Toen ik geneeskunde ging studeren had ik werkelijk geen flauw benul van hoe het leven (en werk) van een arts er uit zou zien.? Ik kende de huisarts, waar ik als kind af en toe kwam, en dacht te weten wat hij deed.
Toch intrigeerde het vak me: de mogelijkheid kunnen bieden om écht iemand te kunnen helpen, en ergens ook om meer inzicht te krijgen over mijn eigen gezondheid (al was daar niks mis mee). Ik had nog nooit van het woord anamnese gehoord, en toen ik er tijdens mijn eerste coschap een moest afnemen was dit meer een uit mijn hoofd geleerd concept dan een écht gesprek van mens tot mens. En hoewel ik mijn studie belangrijk vond, leerde ik pas echt het vak kennen toen ik geïnspireerd werd door mensen (artsen en patiënten) in plaats van theorie, en door passie in plaats van domweg heel hard werken.
Toch had ik, zelfs als AIOS, nooit kunnen weten wat mijn baan als medisch specialist nu precies inhoud. En dat ik naast arts ook leraar, wetenschapper, opleider, onderhandelaar, bedrijfskundige, ICTer, communicator, politicus, financieel administrator, peer-supportor, vergadertijger en soms zelfs telefooncentrale zou moeten zijn.? Best veel ballen om hoog te houden, en daar over schrijft Laurens Baas in dit boek.
Bedankt voor dit cadeau!
—dr. Heleen Lameijer, SEH arts
wetenschapper en eigenaar Make Science Work