Review: prof.dr. Douwe Biesma, CEO van het Leids Universitair Medisch Centrum

Het boek ‘Hoe dokters beter kunnen worden’ van Laurens Baas is een zeer lezenswaardig boek, dat eigenlijk door iedere beginnende medisch specialist gelezen zou moeten worden. Want na een lange opleiding met nog steeds een stevig accent op de medische inhoud, wordt van menig medisch specialist verwacht dat hij/zij ook gaat excelleren op het gebied van communicatie en samenwerking. Wat doet dat met je als jonge dokter? En wat verwacht een ziekenhuisorganisatie van je?

Laurens Baas geeft waardevolle aanwijzingen aan de hand van korte verhalen vanuit zijn praktijk als coach. Hoe ben je het meest effectief in een hoog competitieve omgeving? Wat moet je vooral niet doen? Alleen al om het percentage burn-out te verminderen, is het de moeite waard om dit boek te lezen.

Tot slot is het erg leuk om het pleidooi van Laurens (zelf geen dokter, dus geen preek voor eigen parochie) voor het ontwikkelen van een doctors’ hospital te lezen. Laat het een stimulans zijn voor medisch specialisten om zich voor alle facetten van het ziekenhuis in te zetten; dan gaat het niet alleen om de kwaliteit van zorg, maar ook om het continu verbeteren van processen (de hele logistiek rondom een patiënt) en het leren omgaan met flinterdunne financiële marges.

 

—prof.dr. Douwe Biesma,
CEO van het Leids Universitair Medisch Centrum

Hoe dokters beter kunnen worden is een uitgave van Laurens Baas Medicoaching — Maakt dokters samen beter | Kennedylaan 2, 3533 KH Utrecht